środa, 23 października 2013

Porterówka - coś na jesienne wieczory

Polska wódką stoi, a i gatunkowych pojawiło się ostatnio wiele. Naszą sławną Żubrówkę podobno wykupili Rosjanie (Białostocka Wytwórnia Wódek)! Wśród różnych smaków nie zauważyłem PORTERÓWKI. Oto rodzinny przepis na nią:

- dwie łyżki stołowe cukru stopić na karmel,
- do garnka wlać dwie butelki piwa porter (0,66 - 1,0 l), dodać karmel, wsypać 1/4 - 3/4 szklanki cukru i cukier waniliowy do smaku - ilości piwa i cukru wedle uznania, ja preferuję 1l piwa i 1/4 szklankę cukru, po prostu nie lubię za słodkich napojów:-) - całość wymieszać i zagotować,
- po lekkim ostygnięciu wlać 1/2 l spirytusu(o mocy 90proc.alk.) i znowu wymieszać,
- wlać do butelek i pozostawić na kilka dni celem "przegryzienia"

PS. Uwaga mocna rzecz, nie spożywać w większych ilościach!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz