sobota, 23 listopada 2013

Monatowa na słodko


Monatowa na słodko. Dzisiaj tylko słodkości, bo na śniadanie parówki, obiad u Mamy, a na kolację odchudzanie!
Grzybek, czyli „Kaiser – Schmarren” (s. 597) Łyżkę masła rozpuścić, dodać litr mleka, dwie łyżki cukru, odrobinę soli, pięć żółtek, rozkłucić z ćwierć funtem mąki(ok.125 g), aby grudek nie było, dodać garść rodzynków sułtańskich i wymieszawszy lekko z pianą z pozostałych białek, wylać na blachę, wysmarowaną grubo masłem i wstawić na 20 minut do gorącego pieca. Gdy się zwierzchu(pis. oryg.) i z pod spodu lekko obrumieni, porozrywać ciasto blaszaną, ostrą łyżką na drobne kawałki, wyrzucić na półmisek i posypać grubo cukrem i wanilią.

Miłego łikendu!

 

Ile „waży” funt mąki, http://pl.wikipedia.org/wiki/Funt_(masa)

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz