Monatowa na słodko. Dzisiaj tylko słodkości, bo na śniadanie
parówki, obiad u Mamy, a na kolację odchudzanie!
Grzybek, czyli „Kaiser – Schmarren” (s. 597) Łyżkę
masła rozpuścić, dodać litr mleka, dwie łyżki cukru, odrobinę soli, pięć
żółtek, rozkłucić z ćwierć funtem mąki(ok.125 g), aby grudek nie było, dodać
garść rodzynków sułtańskich i wymieszawszy lekko z pianą z pozostałych białek,
wylać na blachę, wysmarowaną grubo masłem i wstawić na 20 minut do gorącego
pieca. Gdy się zwierzchu(pis. oryg.) i z pod spodu lekko obrumieni, porozrywać
ciasto blaszaną, ostrą łyżką na drobne kawałki, wyrzucić na półmisek i posypać
grubo cukrem i wanilią.
Miłego łikendu!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz