Poncz Sylwestrowy z wina (s. 737). Jest to tradycyjny napój, który zwykle żegnamy stary , a witamy nowy rok. Jeden funt cukru porąbać w kawałki, otrzeć o skórkę z paru pomarańcz i cytryn, nalać 1 litr lekkiego francuskiego lub reńskiego wina, pół litra mocnego białego araku, wcisnąć sok z pomarańcz i z cytryny do smaku, a zagotowawszy wlać do specjalnej wazy od ponczu i podać bardzo gorący do stołu. Potem w miarę potrzeby nalewać w małe wysokie szklaneczki, a komu poncz jest za silny, można rozpuścić gorącą wodą.
Tort migdałowy z pistacjami (s. 657). 14 dkgr. (10 łutów) masła deserowego utrzeć na pianę, dodać tyleż migdałów oparzonych z łup i umielonych na młynku i tyleż miałkiego cukru, cztery białka ubić na pianę, wymieszać lekko, wsypując jeszcze 7 dkgr. (5 łutów) mąki i trochę utłuczonej z cukrem wnilji, włożyć do tortownicy i upiec w dość gorącym piecu. Po upieczeniu i przestygnięciu posmarować następującą masą: 14 dkgr. (10 łutów) cukru utrzeć z czterema żółtkami i wanilją aż do białości, oblać tem tort; posypać grubo posiekaną pistacją i wstawić do letniego pieca, by zwierzchu przysechł.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz