sobota, 4 stycznia 2014

Tłusty karpik od Monatowej, z pyszczekiem w rzerzusze

    Karp to rybny chwast, ale nie u nas, tylko w innych częściach świata. Wbrew ostatniej propagndzie, że wprowadził go na Wigilijne stoły Hilary Minc, przepis od Monatowej (sprzed z górą stu lat!), na "TŁUŚCIOCHA".

Karp z wody z masłem (s. 245)Oczyszczonego  i nasolonego tłustego , grubego karpia włożyć do wanienki grzbietem do góry, nalać mocnym smakiem wygotowanym z włoszczyzny, cebuli i korzeni i gotować na wolnym ogniu pod przykryciem, uważając się nie rozgotował. Gdy już aż do środka miękki, wyjąć go i położyć tak samo grzbietem do góry na półmisku, dać mu do pyszczka gałązkę zielonej rzerzuchy lub pietruszki, obłożyć wydrążonymi kartoflami polanymi masłem z zieloną pietruszką, a osobno w sosjerce podać roztopione świeże masło.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz